Súgó

 

A menüpont javítása folyamatosan zajlik. Az itt olvasható információk a régi adatbázisra vonatkoznak.

 

Az alábbiakban a Vasi Digitális Könyvtár használatához kívánunk segítséget nyújtani.

A menüsor áttekintésével Ön meggyőződhet arról, hogy portálunknak két, egymástól jól elkülöníthető része van. A „Megyetörténeti adatbázis” és az „Internetforrások Vas megyéről” / ”Elektronikus publikációk” eleme együttes adatbázist alkot, melynek használatát közös keresőfelület teszi lehetővé. Adatbázisunkban jelenleg XML szerkesztéssel feldolgozott digitalizált művek (könyvek teljes szöveggel és képanyaggal), továbbá fényképek, képeslapok és Vas megyére vonatkozó, 1945 előtt megjelent cikkek, tanulmányok bibliográfiai tételei, valamint pdf formátumú digitálisan archivált aprónyomtatványok találhatók. Az elektronikus publikációként létrejött szerzői műveket HTML formátumban tároljuk.

Az adatbázis számára digitalizált műveket a „Megyetörténeti adatbázis” menüpont képernyőjén látható felsorolásban tekintheti át, míg az elektronikus publikációk listáját az „Internetforrások Vas megyéről” menüpont képernyőjén találja. A címre kattintva közvetlenül is eljuthat a kiválasztott dokumentum teljes szövegéhez.

Adatbázisunk fent leírt részeiről a Dublin Core szabvány alkalmazásával szolgáltatunk metaadatokat. Az egyszerű és az összetett keresés az adatbázis minden elemét, dokumentumtípusát kereshetővé teszi.

Portálunk másik részét linkgyűjtemények alkotják: „Megyei közgyűjtemények”, „Elektronikus katalógusok a megyében”, „Internetforrások Vas megyéről” / „E-folyóiratok”.

A VDK keresési funkciói ezen gyűjteményekre nem terjednek ki.

Egyszerű keresés

Amennyiben arról szeretne meggyőződni, hogy adatbázisunk tartalmaz-e bármely hordozón Önnek szükséges információt valamely Vas megyei vonatkozású földrajzi névről, személyről, eseményről, intézményről, üzemről, gyárról, emlékhelyről, szoborról stb., akkor használja ezt a keresési lehetőséget.

A találatok címsora betűrendben jelenik meg a képernyőn, függetlenül attól, hogy teljes szövegről, képről, bibliográfiai tételről, vagy aprónyomtatványról van szó. A címek előtt látható ikonra kattintva megkapjuk a dokumentum bibliográfiai leírását. Amennyiben a leíráshoz digitalizált illetve elektronikus dokumentum tartozik, úgy az a Kapcsolódó tétel megjelenítése linkkel megnyitható.

Bibliográfiai tételeink csupán lelőhely információt szolgáltatnak, ezekhez nem kapcsolódik digitalizált vagy elektronikus dokumentum. Ha Ön használni szeretné a meglelt cikket vagy tanulmányt, Savariensia Gyűjteményünkben kikérheti azt olvasásra.

Praktikus tanács: a keresett szavak pontos előfordulásának ismerete nélkül ajánlatos a * (csillag, azaz csonkolás hátulról) használata. Pl. „Miród” keresőszóra nincs találat, ám „Miród*” alakban megkapjuk a Miród-forrásra vonatkozó dokumentumot.

Összetett keresés

Ebben a keresési funkcióban az „és” „vagy” operátorokkal keresendő kifejezéseket kapcsolhat össze a lehető legpontosabb és legteljesebb találat érdekében. A pontos kifejezés ismerete nélkül itt is hasznos a * (csillag, azaz csonkolás hátulról) használata. A keresőablak legördülő menüje hét választási lehetőséget kínál, melynek segítségével kijelölhető, hogy a keresett kifejezés a címre, a szerzőre, a tárgyszóra, a leírásra (vagyis kulcsszóra), kiadóra, közreműködőre, vagy a teljes szövegre vonatkozzon-e. Földrajzi neveket érintő keresésnél, különösen a történelmi Vas megye helynevei esetében, kifejezetten indokolt a helynév-változatokra való keresés, pl. Alsócsatár és/vagy Felsőcsatár, Németújvár és/vagy Güssing. További pontosítást hajthat végre, ha használja a kereső képernyő szűrés funkcióit típus és nyelv szerint.

Teljes szövegű keresés esetén a megtalált kifejezés szövegkiemeléssel látható, a gyorsabb áttekinthetőség érdekében.

Fényképek, képeslapok

Ebben a menüpontban az adatbázisban található fényképek, képeslapok gyűjteményében böngészhet. A felkínált betűsor kiválasztott elemére kattintva azok a digitalizált képek jelennek meg, amelyek az aktivált betűvel kezdődő településnevekhez tartoznak.